Ryż jest prawdopodobnie najbardziej popularnym i najczęściej spożywanym zbożem na świecie. Dostarcza niezbędnych dla człowieka węglowodanów, błonnika i białka. Obfituje w witaminy i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu mikroelementu – magneż, żelazo, mangan, cynk, fosfor i selen. Dodatkowo jest lekkostrawny, reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi, chroniąc nas przed wieloma poważnymi chorobami. Całe to bogactwo może stale znajdować się w Twojej kuchennej szafce.
Oprócz zdrowia, ryż może bardzo dobrze wpływać na Twoje włosy. We wschodniej Azji ten sposób dbania o piękne, długie pasma znany jest od stuleci. Woda ryżowa wzmacnia i upiększa włosy, nadając im blasku. Zawiera bowiem jeden ważny składnik – węglowodan zwany inositol. Regeneruje włosy i zabezpiecza je przed dalszymi, ewentualnymi uszkodzeniami. Działa odżywczo na skórę głowy, łagodząc wszelkie podrażnienia.
Woda ryżowa jest dziecinnie prosta do przygotowania. Wystarczy szklanka wody i szklanka ryżu. Ryż wypłucz, aby nie znajdowały się w nim żadne zanieczyszczenia. Oba składniki wymieszaj w misce lub pojemniku średniej wielkości, do momentu aż woda nabierze mlecznego zabarwienia. Odcedź ryż – możesz go zachować na później lub ugotować. Wodę zabezpiecz w pojemniku i odstaw na minimum 12 godzin, jednak nie dłużej niż 24 godziny, w temperaturze pokojowej. Pozwoli to zacząć wszystkim odżywczym składnikom rozpocząć swoje działanie.
Tak przygotowaną wodę możesz przechowywać przez kilka dni w lodówce, np. w wygodnej w użyciu butelce po szamponie. Wodę ryżową najlepiej stosować na całe włosy, regularnie, dwa dni w tygodniu. Używaj jej jako płukanki po umyciu włosów szamponem, przed nałożeniem odżywki. Wmasuj wodę we włosy i skórę głowy i pozostaw ją tam na 5 do 10 minut. Benefity powinny być widoczne po około dwóch tygodniach.
Przeczytaj też: Efekt cloud skin. Czym jest nowy hit wśród wizażystów i influencerek?
Zdjęcie główne: Thoa Ngo/ unsplash.com